Zimski dani su oduvek unosili posebnu atmosferu u boemsku četvrt Beograda. Tada malene ulice poplačane kaldrmom svetlucaju sjajem prazničnog raspoloženja, a muzika iz okolnih kafana greje prolaznike od niskih temperatura. Ove godine, Skadarlija će zasijati još jednom posebnom svetlošću – svetlošću Ulice otvorenog srca.

Zvukovi tamburice i harmonike koji postaju glasniji kada se vrata otvore, a prigušeniji kada ih veseli gost neke od kafana neobazrivo zatvori. Miris tradicionalnih kuvanih jela koji se širi i neumoljivo budi apetit. Nasmejana lica zagrljenih prijatelja koji pevaju neku od omiljenih kafanskih pesama, i tek poneki boem koji se kasno u noć, iscrpljen od igre i pesme, vraća kući.

Ovako najpoznatija boemska četvrt glavnog grada Srbije izgleda godinama unazad. Za nju ne postoje vikendi, jer ovde se igra i peva svakoga dana. Ovde nije potrebno mnogo novca, već samo dobro raspoloženje. Jedinstveni izgled, može se slobodno reći srca Beograda, u prazničnim danima postoje još idiličniji i topliji. Tada najpoznatije kafane u prestonici postaju centar života i okupljanja.

ulica otvorenog srca

Sjajna atmosfera, izvrsna tradicionalna kuhinja i „živa“ muzika spajaju ljude najrazličitijih starosnih doba, uverenja i opredeljenja, na jednom mestu. Ove godine, Skadarlija će u prazničnim danima zasigurno okupiti još veći broj posetilaca iz mnogobrojnih krajeva širom Srbije, ali i sveta. Razlog- najsrećnija beogradska ulica koja će se po prvi put proširiti i na ovo mesto.

Reč je o Ulici otvorenog srca, sada već tradicionalnoj manifestaciji koja je postala simbol Beograda, Nove godine i humanosti. Od spontanog okupljanja, ovaj događaj je izrastao u neizostavnu prvojanuarsku aktivnost koja svake godine okuplja sve veći broj Beograđana, ali i znatiželjnih turista koji se u ovo doba godine nađu u prestonici.

“Ulica otvorenog srca” održava se od 1988. godine. Tada su u “Srpskoj kafani” 1. januara glumci Ateljea 212, umesto kelnera, služili goste. Vremenom se ova manifestacija širila na okolne ulice, a danas je postala simbol celog grada.

Pozitivna energija, animatori, klovnovi, ulični zabavljači i glumci, deo su sveopšte radosti koja osvaja ulice Beograda prvog dana u novoj godini. Pored sjajne atmosfere, zabave, pesme, muzike i priredbi, poseban deo ove manifestacije čini humanitarna akcija. Princip ove akcije je da svako doprinese onoliko koliko je u mogućnosti, a iz godine u godinu, broj priloga za decu širom Srbije se povećava.trg otvorenog srca

Iz najsrećnije ulice se, na taj način, skupljaju garderoba, igračke, novac i raznovrsni pokloni za mališane kojima su podrška i pomoć prekopotrebni. Uz poruke da su ljubav, solidarnost i humanost ono što treba da negujemo u svakoj novoj godini, na hiljade ljudi se tradicionalno okuplja u Svetogorskoj ulici, ispred Ateljea 212.

Ovog prvog januara očekuje se jedinstveni provod, s obzirom da se “Ulica otvorenog srca” širi na više lokacija. Ukoliko želite da postanete deo velikog novogodišnjeg spektakla, da se smejete sa klovnovima, igrate sa animatorima i pomognete našim najmlađim sugrađanima, pridružite se prazničnoj euforiji magične “Ulice otvorenog srca”!

Comments are closed.