Međunarodni odbor za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da proslavljeni režiser, Emir Kusturica, naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

401px-Emir_Kusturica_at_Guadalajara_film_festival_2009 Direktor Odeljenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu (čiji je idejni tvorac Emir Kusturuica), Miroslav Jovanović , izjavio je da će se Andrićev institut potruditi da obeležavanje početka Prvog svetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom, naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna najreferentnijih tačaka u Evropi i svetu.

Prema njegovim rečima, institut će organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionarni značaj kada je reč o uzrocima početka Prvog svetskog rata.

Povodom obeležavanje godišnjice završetka Prvog svetskog rata biće održan međunarodni kongres koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokusajima da se sadašnja istina o ovom dogadjaju izmeni, rekao je Jovanović agenciji Srna, a preneli su banjalučki mediji.

Podsetio je da neki za početak Prvog svetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obeleži 2018. godina, pa i 2019, jer je srpski narod bio među pobednicima u toj svetskoj apokalipsi.

 

 

 

 

Izvor: Novosti.rs

Foto: Wikimedia Commons, Festival Internacional de Cine en Guadalajara

Leave a Reply