Smeštena u srcu centralne Srbije, planina Bukulja je relativno skrivena, ali zadivljujuća destinacija za ljubitelje prirode, planinare i zaljubljenike u istoriju. Smeštena u blizini živopisnog grada Aranđelovca, Bukulja nudi savršen spoj živopisnih predela, bogatog biodiverziteta i fascinantne istorije, što je čini mestom koje morate posetiti ukoliko uživate u istraživanju prirodnih lepota Srbije.

Gde se nalazi planina Bukulja?

Planina Bukulja se nalazi u šumadijskom regionu, nešto više od sat vremena vožnje od glavnog grada Srbije, Beograda. Najviši vrh planine dostiže 696 metara i pruža panoramski pogled na okolinu, uključujući bujne šume čuvenog Oplenačkog brda i obližnje Bukovičke banje.

Raj za ljubitelje prirode

Planina Bukulja je raj za entuzijaste na otvorenom. Guste šume bukve i hrasta dom su raznovrsne flore i faune, uključujući jelene, divlje svinje i razne vrste ptica. Staze planine variraju po težini, što ih čini pristupačnim kako za rekreativne, tako i za iskusne planinare.

Jedna od najpopularnijih pešačkih ruta vodi vas do vrha, gde se sa osmatračnice pruža prekrasan pogled na pejzaž od 360 stepeni. Sa ovog vidikovca, po vedrom danu, vide se vrhovi daleke planine Avale i brežuljci šumadijskog kraja.

Istorijski značaj Bukulje

Bukulja nije samo prirodna lepota; takođe ima istorijsku važnost. Obližnji Aranđelovac je poznat po svom kulturnom nasleđu, posebno po Bukovičkoj banji. Ova banja je popularno lečilište od 19. veka, zahvaljujući vodama bogatim mineralima. Srpski kraljevi i plemstvo posećivali su Bukovičku Banju zbog njenih terapijskih blagodati, a ona je i danas popularna destinacija za wellness turizam.

Pećina Risovača

Pored banje, u regionu se nalazi i pećina Risovača, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Ova pećina, koja se nalazi u blizini podnožja Bukulje, sadrži dokaze o praistorijskim ljudskim aktivnostima, uključujući alate i artefakte stare preko 30.000 godina.

Šta raditi na Bukulji

Planina Bukulja je idealna za razne aktivnosti na otvorenom. Neke od najboljih stvari koje treba uraditi uključuju:

  • Pešačenje: Brojne staze vode kroz guste šume Bukulje, nudeći impresivan doživljaj prirodnih lepota ovog kraja. Staza na vrhu je najpopularnija, a sa karaule se pruža nezaboravan pogled.
  • Planinski biciklizam: Neravni teren i krivudave staze čine Bukulju savršenim mestom za entuzijaste brdskog biciklizma koji traže izazov.
  • Piknik i opuštanje: Mirna atmosfera planine čini je odličnim mestom za porodične piknike ili samo opuštanje u prirodi.
  • Istraživanje Bukovičke Banje: Posle dužeg pešačenja opustite se u mineralnim vodama Bukovičke Banje, koja se nalazi u podnožju planine. Ovaj banjski grad poznat je i po prelepim parkovima i kulturnim znamenitostima.
  • Posetite pećinu Risovaču: Ljubitelji istorije uživaće u istraživanju pećine Risovača i učenju o drevnim stanovnicima ovog regiona.

Bukulja u svim godišnjim dobima

Bukulja je atraktivna destinacija tokom cele godine. U proleće i leto, šuma je živa od zvukova divljih životinja, a staze su savršene za pešačenje ili vožnju biciklom. Jesen je posebno magična, sa šumama koje dobijaju živopisne nijanse narandžaste i crvene. Zimi, planina često vidi laganu snežnu prašinu, pretvarajući je u spokojnu zimsku zemlju čuda, idealnu za one koji uživaju u planinarenju po snegu ili jednostavno bežeći od gradske vreve.

Kako doći do planine Bukulja

Do planine Bukulje je lako doći. Nalazi se na oko 80 km od Beograda, a vožnja traje oko sat i po. Do tamo se najbolje stiže automobilom, ali od Beograda do Aranđelovca saobraćaju redovni autobusi. Kada ste u Aranđelovcu, Bukulja je udaljena samo nekoliko minuta vožnje ili pešačenja.

Gde odsesti u blizini Bukulje

Za one koji žele da prenoće, Aranđelovac nudi razne mogućnosti smeštaja, od hotela do pansiona. Grad je posebno poznat po svojim banjskim odmaralištima, gde posetioci mogu da uživaju u tretmanima za podmlađivanje nakon istraživanja planine.

Planina Bukulja je skriveni dragulj koji nudi savršenu kombinaciju avanture na otvorenom, istorije i opuštanja. Bilo da ste planinar koji traži nove staze, entuzijasta istorije željan istraživanja drevnih lokaliteta ili jednostavno neko želi da se opusti u prirodi, Bukulja ima šta da ponudi. Dodajte je na svoju listu destinacija koje morate posetiti u Srbiji i sami doživite čari ove spokojne planine.

Featured photo: Planinarsko društvo Bukulja Aranđelovac

Leave a Reply