Najveći broj osvojenih mastersa, najviša zarada na turnirima i najviše vezanih titula na američkoj turneji. Sve su to rekordi teniskog asa i čoveka koji ne prestaje da iznenađuje. I to oni noviji. Naravno, reč je o sportisti koji zlatnim slovima ispisuje stranice vrhunskog tenisa – Novaku Đokoviću.

Kada je juče oborio četiri rekorda u jednom danu, reakcije su bile različite. Neki su bili iznenađeni i zapanjeni, dok druge ova vest nije nimalo iznenadila. Svi su se, ipak, složili u jednom: da Novak ima potpunu dominaciju nad konkurencijom. Trenutno stanje na ATP listi najbolje govori o tome. Naime, Nole ima više bodova nego Endi Mari i Rodžer Federer zajedno!

Da, da, istina je! Rivali su sve dalje a najbolji rezultati i novi rekordi sve su bliži. Sledeći cilj je osvajanje Rolan Garosa, a do tada… hajde da sumiramo utiske posle ubedljive pobede i odbrane titule u Majamiju!

Rekord broj 1: Istorijska 28 Masters titula

Pobedom u Majamiju Nole je zbacio Rafaela Nadala sa prvog mesta po broju osvojenih mastersa, a njegovo ime se još jednom našlo na početku večne liste. Ovim trijumfom on je došao i do svoje šeste titule u Majamiju i do rekordnog, 28. mastersa u karijeri. Đokoviću je turnir na Floridi posebno drag i zbog toga što su njegovi uspesi počeli da se rađaju upravo od pobede u Majamiju 2007.godine.

Novak Djokovic Miami Masters

Rekord broj 2: Najbogatiji teniser u istoriji

Kada su u pitanju nagrade na turnirima, Đoković je i ovde van konkurencije. Naime, srpski teniser se opasno približio famoznoj i jubilarnoj cifri od 100 miliona zelenih novčanica. Do tada, Nole uživa u novom rekordu od 98.199.548. dolara koje je inkasirao. Ovim rekordom pretekao je do sada najbogatijeg po zaradi sa turnira Rodžera Federera koji je zaradio 97.885.881 dolar.

Novak Djokovic 100 milion
Foto: www.skysports.com

Rekord broj 3: Zlatna američka turneja

Četiri puta “vezati” titule u Indijan Velsu i Majamiju, e to se zove uspeh! Za ovaj, prema mišljenju mnogih najteži izazov u tenisu, potrebni su rad, vera, posvećenost, konstantnost, discplina… Novak Đoković je pokazao da poseduje sve potrebne adute i tako postao prvi teniser koji je četiri puta, tri puta uzastopno, uspeo da „veže“ ove titule.

djokovic-indian-wells-2016-trophy-2
Foto: www.atpworldtour.com

Rekord broj 4: Rame uz rame sa Agasijem

Jedino je Andre Agasi uspeo da odnese šest pehara u Majamiju. A onda se pojavio Novak Đoković! Upravo tako, ovo je još jedan uspeh “kralja Majamija”. Naime, nakon jučerašnje pobede Nole se izjednačio sa legendarnim Agasijem po broju osvojenih trofeja u Majamiju (šest). Ne sumnjamo da će naredne sezone još jedan svetski rekord biti oboren.

Novak Djokovic and Andre Agassi
Foto: novakindiafans.wordpress.com

Novak Đoković drži i dva Ginisova rekorda. Prvi rekord je za najveći broj osvojenih Australijan opena, kojih je osvojio sada već ukupno 6 – 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 i 2016. Što se tiče drugog rekorda, njega drži za najduže Gren slem finale u istoriji tenisa.

Naravno, Novak se ovde ne zaustavlja. Ispred njega su, u tekućoj 2016. godini, nekoliko važnih ciljeva. Pored junskog finala Rolan Garosa, tu su i madridska i rimska šljaka. Prema rečima tenisera u ovoj godini se, ipak, posebno izdvajaju Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. “Jedan od mojih snova, a i jedna od najvećih inspiracija u ovom trenutku moje karijere je – zlato na Olimpijskim igrama”, rekao je Đoković za Blic sport.

Novak Djokovic with Serbian flag
Foto: www.heraldscotland.com

Puno sreće Nole, uz tebe smo!

Comments are closed.