Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se, ako se padavine nastave do 21 sat večeras, stvoriti uslovi da se proglasi vanredna sitaucija na celoj teritoriji Srbije.

Vučić je to rekao u selu Dljin, u opštini Lučani, gde je obišao poplavljene kuće i gazdinstva.

Vučić je rekao da zakon tačno propisuje u kojim slučajevima se proglašava vanredna situacija, te da bi je vlada već proglasila da je zakon ne sprečava.

Voda se povlači, nadležni u pripravnosti

U Srbiji se na većini nedavno poplavljenih područja voda povlači, ali su sve nadležne službe u pripravnosti, jer se očekuju nove padavine, a na snazi je žuti meteoalarm.

Vodostaji Save i Drine su u stagnaciji, a svi vodotoci su u svojim koritima i za sada nema opasnosti od poplava, saopštio je MUP.

Na terenu je i Vojska Srbije, a sanira se i procenjuje materijalna šteta.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je jutros da situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg inteziteta.

“Ono što se najavljivalo od RHMZ-a, od kolega iz Brisela i ruske strane je da danas počinju jače padavine i da će se intezivirati do 21 sat večeras. Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat”, objasnio je Marić za Tanjug.

Tokom dana u većem delu Srbije očekuje se umerena kiša, koja će se smiriti sutra, ali već u subotu predviđa se novi kišni talas.

Direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić najavio je da se tokom dana očekuje količina padavina od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, odnosno i više u zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije.

Sutradan, istakao je Nikolić za RTS, trebalo bi da današnje kiše podignu vodotok reka i pritoka Srbije.

“Moramo da upozorimo da će vodostaji biti u većem porastu. Očekujemo i na Kolubari sa pritokama. Kada je reč o Savi, biće u porastu narednih dana”, rekao je Nikolić.

Vanredna situacija proglašena je u tri grada i 14 opština Srbije, zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova, evakuisana je 171 osoba sa ovih teritorija, a poplavljeno je 710 domaćinstava, precizirao je MUP.

Vanredna situacija na snazi je u u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Trsteniku, na delu teritorije opština: Kosjerić, Prijepolje, Nova Varoš i Ćićevac.

Prema podacima MUP-a, u Čačku, nivo reke Čemernice je opao za šest metara i voda se povukla u korito, a vodostaj Zapadne Morave, kod hale KK “Borac” opao je za metar. Svi putni pravci su prohodni, osim pravca Čačak-Guča. Za saobraćaj je zatvoren železnički saobraćaj na relaciji Čačak-Požega.

U Čačku od jutros pada kiša, a tokom jučerašnjeg dana i noći ojačavali su se bedemi u Konjevićima duž korita reke Čemernice, a iz Štaba pozivaju građane da se dobrovoljno priključe akciji.

U Lučanima Bjelica se povukla u korito, ali se voda sporo povlači. Apeluje se za hitnu pomoć evakuisanim građanima, i to u hrani, odeći i ćebadima, a može se uplatiti i novčana pomoć. Osamdeset vojnika je trenutno u pripravnosti.

Na teritoriji Užica, na području Lužničke doline, usled plavljenja reke Lužnice poplavljeno je 520 hektara povrtarske kulture – malina, jagoda, pšenice i kukuruza.

U Gornjem Milanovcu više manjih reka napravilo je probleme. Oštećene su kuće, putna infrastruktura, mostovi, kao i gradilišta na Koridoru 11. Problemi su nastali i zbog klizišta.

Na teritoriji Kraljeva vodostaji reka su u opadanju, naveo je MUP. U naselju Grdica u mestu Ada voda se povukla oko 15 cm, ali na ušću reka, Ibar preseca otok reke Zapadne Morave i usporava oticanje i povlačenje vode sa ugroženih područja.

Radi se na utvrđivanju nasipa na reci Zapadnoj Moravi u mestu Grdica.

Zbog visokog vodostaja izlila se Velika Morava u blizini Paraćina i preplavila deo puta koji je zatvoren za saobraćaj. Probleme je napravio i sneg. Zbog pucanja dalekovoda, na Tari je bez struje i dalje 300 domaćinstava, a elektromonteri su na terenu.

Na teritoriji Opštine Ljig voda iz korita reke izlila se u nekoliko sela, a poplavljene su poljoprivredne površine oko 900 hektara i ima štete na usevima.

U Novom Pazaru je normalizovano snabdevanje strujom, osim na potezu Bele Vode – Janča, gde struju za sada nema oko 800 domaćinstava i oko 1000 domaćinstava na seoskom području.

U Raškoj, u naselju Milatkovići, reka Raška je probila nasip i poplavila oranice u priobalju.

Na teritoriji opštine Vrnjačka Banja izlila se reka Zapadna Morava u mestima uz samu reku, a pod vodom se nalaze oranice uz reku, u dužini od oko 15 kilometara, ali nema ugroženih domaćinstava.

U Opštini Topola ugrožena su postrojenja vodozahvata u selu Jarmenovci, sa kojeg se građani Topole snabdevaju vodom za piće, ali je saobraćaj normalizovan i stanje na terenu se stabilizuje.

U Mokroj Gori je srušen most preko reke Drugančice, tri mosta su oštećena, evidentirano je 20 klizišta, a u prekidu je 15 lokalnih putnih pravaca. 80 domaćinstava je ostalo bez vode, zbog prekida dva lokalna vodovoda – na Omaru i Rujevcu. Situacija u Arilju se normalizuje.

Vodostaj na Rzavu i Moravici je u opadanju i reke se povlače u korita. Na području Bajine Bašte 56 domaćinstava,.

U Obrenovcu su ugrožene mesne zajednice Poljane, Konatice i Draževac, koje se nalaze na nebranjenom delu reke Kolubare, koja se izlila kod mosta u Poljanima.

Jača se bedem pored Zapadne Morave, kontrola izvorišta vode

Štab za vanredne situacije Trstenika zaključio je danas da su prioriteti i dalje odbrana bedema pored Zapadne Morave na kritičnim tačkama, kod izvorišta “Zvezdan” i dela bedema koji štiti sela sa desne strane reke.

Kvalitet vode za piće redovno se kontroliše i trenutno je dobar. Zbog izlivanja Zapadne Morave poplavljeno je devet kuća u selima Grabovac, Lozna i Bogdanje.

U opštini Trstenik na snazi od 8. marta vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave na teritoriji opštine, koja je u majskim poslavama 2014. probila je zaštitni bedem i potpuno uništila izvorište Zvezdan, koje je donacijom Evropske unije u potpunosti sanirano, saopštieno je iz  opštine.

Zbog najave obilnih padavina preventivno su juče na terenu radili pripadnici MUP-a, Vojske Republike Srbije, sva raspoloživa mehanizacija, radnici javnih komunalnih preduzeća i volonteri na jačanju zaštitnog bedema kod Zapadne Morave kojim se brani izvorište “Zvezdan” sa kog se snabdeva pijaćom vodom čitavo gradsko područje.

Kako se navodi, Štab za vanredne situacije zaseda redovno, organizovana su redovna dežurstva u trajanju od 24 časa, prati se situacija i ako bud epotrebno odmah će se reagovati.

Privremeno su sanirani svi poplavljeni objekti, a stanje na  vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine je i dalje je stabilno, rekao je komandant Štaba za varedne situacije, Miroslav Aleksić.

Zapadna Morava izlila se u atarima osam sela na teritoriji Opštine Trstenik- Ugljarevo, Lozna, Grabovac, Bogdanje, Medveđa, Velika Drenova, Donji Ribnik i Počekovina.

Na području osam sela poplavljeno je nekoliko stotine hektara pod poljoprivrednim kulturama, plastenicima i lozno- sadnim kalemovima.

Nivo vodostaja Zapadne Morave za sada stagnira, navela je opština Trstenik.

 

Izvor: Tanjug

Comments are closed.