Priče o savršenom piramidalnom obliku, neobičnoj energiji i vanzemaljcima koji kruže iznad planine Rtanj, odavno ne predstavljaju novinu. Ono što jeste novost, je izgradnja Teslinog naselja i tornja na obroncima ove misterione lepotice.

Iz ravnica Istočne Srbije naglo se diže planina koja izaziva divljenje i koja predstavlja zagonetni deo prirode čije tajne još uvek nisu otkrivene.

Tesla_circa_1890Ne morate da pogađate dva puta. Reč je o planini na čijim obroncima u obliku savršene piramide raste retko lekovito bilje, čije vrhove nadleću užarene kugle a čiji vazduh zrači neobjašnjivom energijom – Rtnju.

O planini bogatoj pećinama, podzemnim izvorima i jamama, naučnici se i dalje spore.

Jedni tvrde da se radi o drevnoj piramidi, drugi da je reč o delu prirode, dok treći misle da su više sile odgovorne za njen neobičan oblik.

Ruske naučnike Rtanj je takođe zaintrigirao. Naime, oni će u saradnji sa predstavnicima beogradskog Međunarodnog centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, formirati istraživački centar i izgraditi naselje koje će nositi ime čuvenog srpskog naučnika.

U okviru “Projekta Rtanj” planirana je i izgradnja Teslinog tornja, kao i reprodukcija njegove rodne kuće.

Posebnim instrumentom za registraciju bioenergetskih i elektromagnetnih zračenja, došlo se do snimaka koji pokazuju da Šiljak, najviši vrh planine Rtanj uglavnom upija energiju, a mesto Svetilište u podnožju planine, uglavnom zrači. Interesantno je i to da je na pojedinim mestima na planini izmereno daleko veće zračenje nego u urbanim sredinama.

Najavljeni projekat ima za cilj da, pre svega, izgradi mesto na kome će svi zainteresovani moći da se upoznaju sa životom, radom i otkrićima Nikole Tesle. Pored toga, ideja je da Teslino naselje privuče veliki broj domaćih i stranih naučnika, turista i ljubitelja lika i dela jednog od najvećih svetskih genija.

Planirano je da se uz reprodukciju Tesline rodne kuće u Smiljanu, crkve i tornja, u naselju izgradi i istraživački centar koji bi Rtanj učinio stecištem naučnika. Takođe, izgradnja Teslinog tornja bi obezbedila električni prenos bežične energije, što je bio san slavnog naučnika.

Rtanj je čuven i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i koje je zakonom zaštićeno. Najpoznatiji je svakako rtanjski čaj (Saturea montana) koji ima mnogobrojna lekovita svojstva. Sve donedavno su svake godine 7. jula u okviru manifestacije „Sv Jovan Biljober“ organizovane berbe rtanjskog čaja, ali je zbog zabrinjavajuće proređenosti branje sada zabranjeno.

“Projekat Rtanj” trebalo bi da bude ostvaren u saradnji sa Ruskim institutom za elektrifikaciju koji ima više od 180 patenata na bazi Telsinih radova, a da li će i kada projekat biti realizovan još uvek nije poznato.

Comments are closed.