“Novak Đoković je veliki humanitarac, duhovit, šarmantan, govori više jezika, zna da se predstavi javnosti i ima politiku – da Srbiji bude bolje!”, kaže svetski priznati teniski stručnjak Radmilo Armenulić za Serbia.com.

Srbin. Značajan u Srbiji, Evropi, svetu… Ne bavi se politikom. Uspešan u onom čime se bavi… Uspešan? Hmmm? U stvari, on je nekako potpuno, sasvim, definitivno i skroz najbolji u onome čime se bavi, a ne samo uspešan. Mlad. Lep. Duhovit. Elokventan. Govori nekoliko jezika. Bogat. Voli Srbiju, priča o Srbiji, promoviše Srbiju u svetu. Bavi se i humanitarnim radom. Pa i da ne znate ko je, odmah biste ga zavoleli i svaka majka u Srbiji bi ga za zeta poželela! A pošto znate da je u pitanju teniser Novak Đoković, onda morate da ga volite, i bez svih onih pobrojanih vrlina.

Ne pokazuju samo ankete da je Novak Đoković, diljem planete znan kao Nole, naš najveći ambasador. O tome govore i stručnjaci iz sveta marketinga, PR-a, sporta… A upravo kad je o sportu reč, naročito kad je u pitanju tenis, nema pozvanijeg čoveka da govori o Novaku od našeg, a svetski priznatog teniskog stručnjaka Radmila Armenulića*.

– Odmah da vam kažem da su mnoge naše firme sklopile dosta poslova zahvaljujući Novaku Đokoviću. On je toliko prepoznatljiv, i toliko nas pozitivno predstavlja, da kad stranci čuju reči “Srbija” i “Novak Đoković”, odmah razgovaraju drugačije. Njegov posao je tenis, ali svi na svetu znaju ko je on i njegovo ime otvara vrata čak i biznisu – kaže Armenulić za Serbia.com.

Međutim, do takve popularnosti trebalo je proliti mnogo znoja, naučiti kako se ponašati na terenu, van terena, kako reagovati na publiku, a uz to igrati i vrhunski tenis…

– Novak Đoković je upravo takvim ponašanjem i osvojio svet. Zbog toga ga zovu u najpopularnije TV emisije na planeti, zato je stalno prisutan u svim medijima. Njega prepoznaju kao nekoga ko može da bude idol, ali i ko je dobra reklama. Na primer, njega su zvali na filmski festival u Nicu, a na spisku nije bio nijedan drugi teniser, ni veliki Rodžer Federer, iako Švajcarac važi za jednog teniskog gospodina…

Nole je osvojio Laureus nagradu za najboljeg sportistu planete u konkurecniji jednog Lionela Mesija, Useina Bolta, Dirka Novickog…

Nemam tu šta mnogo da vam kažem – Novak Đoković nije samo najpopularniji u Srbiji, on je jednostavno najpopularniji sportista sveta – ističe Armenulić.

Dodajmo tome činjenicu da i vrapci na granama znaju za Novakove imitacije njegovih kolega, za njegove pevačke sposobnosti, ali i da najbolji teniser planete redovno pomaže ljudima kojima je pomoć potrebna, jasno je da svetska slava nikako nije slučajna.

– O tome da je Novak Đoković veliki humanitarac ne treba trošiti mnogo reči. Uostalom, činjenica da dobija i najviša odlikovanja ove zemlje zbog toga jasno govori u prilog tome.

A to što je duhovit, što gde god da ode može sa svakim da razgovara jer, između ostalog, govori više jezika, što je šarmantan i ima smisla da se predstavi javnosti – pa to samo govori o njegovoj ličnosti. To je ono što ga čini Novakom Đokovićem, najpopularnijim sportistom i Srbinom na planeti – zaključuje Armenulić za Serbia.com.

Pa to, a i činjenica da se na bavi politikom…

– Da, da, i činjenica da se na bavi politikom – kroz smeh će Armenulić. – U stvari, njegova politika je: Da Srbiji bude bolje!

I kako onda ne reći takvom čoveku “hvala” za sve što radi za Srbiju? Nikako. Znači – Nole, hvala ti!

 

* Radmilo Armenulić je svetski rekorder po dužini selektorskog staža – on je na čelu Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije bio 17 godina i tri meseca.

 

Dva ordena za Noleta

Novaku Đokoviću je u Beogradu 28. aprila 2011. godine patrijarh srpski Irinej uručio Orden Svetog Save prvog reda, najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, i to “zbog pokazane ljubavi prema crkvi, pružanju pomoći srpskom narodu, crkvama i manastirima SPC”.

Na Dan državnosti Republike Srbije 15. februara 2012. godine u Beogradu, predsednik Srbije Boris Tadić je uručio Đokoviću Orden Karađorđeve zvezde prvog reda, koji se dodeljuje za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države i njenih građana.

Foto: www.novakdjokovic.com

Leave a Reply