Šarena velika pera, kostimi ukrašeni cirkonima i šljokicama, dugačka povorka, prepoznatljiva muzika… Brazil? Varate se! To je Vrnjački karneval

Da Vrnjčka Banja nosi duh dobre zabave i muzike potvrdio je i ovogodišnji Vrnjački karneval kroz karnevalske igre bez granica, stand-up komičare, brojne plesne grupe, pozorišne predstave, koncerte sa najrazličitijim vrstama muzike, Festivalom zabavne muzike, DJ žurke do jutarnjih časova i Velikom međunarodnom karnevalskom povorkom koja je brojala oko 2.500 učesnika.

Uzavrela atmosfera, blicevi foto-aparata i preko 150 sati programa tokom trajanja karnevala, učinili su da ova sada već poznata manifestacija privuče oko 200.000 posetilaca iz cele Srbije. Svakog dana već u podne zabava je počinjala karnevalskim igrama bez granica, a nastavljala se nastupima plesnih grupa koji su predstavljale najrazličitije muzičke žanrove od hip hop-a i pop-a, do folkorne i narodne muzike.

U večernjim satima, uz brojne fanove i dobro raspoloženje su se održavali koncerti na kojima su nastupali poznati bendovi i izvođači poput Riblje Čorbe, Vampira, Zemlja Gruva, Ace Lukasa, finalista Ja imam talenat, finalista Prvi glas Srbije i mnogih drugih.

Najviše pažnje privukle su Dečija karnevalska povorka i Velika međunarodna karnevalska povorka.

Tradicionalna Dečija karnevalska povorka okupila je oko 1.200 mališana iz cele Srbije svrstane u 24 karnevalske grupe. Uz dečije pesmice i kostime kauboja, klovnova, princeza, leptirića i mnogobrojnih crtanih junaka deca su zabavaljala i mamila osmehe posmatrača svojom spontanošću, a često i nespretnošću.

Ipak, još veću pažnju posetilaca privukla je Velika međunarodna karnevalska povorka, koja se smatra centralnim dešavanjem Vrnjačkog festivala. Povorka je brojala oko 2.500 učesnika kako iz Srbije, tako i iz Malezije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Makedonije, Slovenije…

Plesačice obučene u većinom ručno rađene kostime, sa puno sjaja i velikim perima na glavama, prateći ritam karnevalske muzike, prolazile su glavnom promenadom Vrnjačke banje ostavljajući posetioce bez daha.

Vrnjački karneval postao je jedan od najposećenijih i najvećih događaja u Srbiji, koji se održava od 2005. godine. Nagradu Turistički cvet mu je dodelila Turistička organizacija Srbije, a postao je i član Federacije evropskih karevalskih gradova, i tako zauzeo začajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.

Iako je prvi Međunarodni Vrnjački karneval održan pre sedam godina, meštani ove banje kažu da tradicija karnevala, igre i zabave prati Vrnjačku Banju još od 1868. kada su počeli da se održavaju balovi, maskenbali i različite vrste zabave.

Leave a Reply